Hem » Pressa blommor i bok

Pressa blommor i bok

Det är inte svårt att pressa blommor i bok. Vem som helst kan göra det. Dessutom kräver det lite utrustning. Du behöver inte ens en speciell blompress. Förutom blommorna behöver du endast ett tunnare papper såsom läskpapper eller vanligt bakplåtspapper, en bok och något tungt att ställa ovanpå. Svårare än så är det inte!

Vad är pressade blommor?

Vad är pressade blommor?

Tekniken att pressa blommor är gammal. Redan Carl von Linné använda detta tillvägagångssätt för att bevara blommor och örter i ett så kallat herbarium. Ett herbarium är ett växtbibliotek där pressade blommor klistrats fast på styva pappersark och bildar en slags växternas encyklopedi.

Syftet med att pressa blommor är att bevara dem i sin ursprungliga form. Genom att blommorna får torka under press mellan papper med hög uppsugningsförmåga, torkar de utan att tappa formen eller färgen. På så vis kan blommorna sparas till eftervärlden i samma prakt som när de är vid liv.

Så här gör du för att pressa blommor

Det första du behöver är blommor. Dem kan du antingen plocka själv eller köpa i butik. I händelse av att någon skickat en blombukett online till dig kan du naturligtvis använda dem. Det kan dessutom bli ett välkommet minne om gåvan kommer från någon som du håller mycket av.

Välja blommor

Börja med att välja ut blommor. Det är bra om blommorna du skall pressa har ungefär likartad grovlek, så att de torkar lika fort. Dessutom kan bulliga och runda blommor ge ett mer knöligt intryck efter att de har pressats. Således är det bästa att välja blommor med platta blad. Ta även därför bort eventuella stjälkar som är grövre. Blommorna bör vara så färska som möjligt. Följaktligen ger överblommade blommor eller blommor som börjat vissna inget bra resultat.

Torra blommor

Om du plockar blommor själv kom ihåg att inte plocka när det regnat eller att plocka blommor som är våta av morgondaggen. Anledningen till att blommorna inte får vara fuktiga är att det då finns en risk för att de börjar mögla. Det innebär att det även är en fördel att torka av delar av blomman som kan ha kommit i kontakt med vatten i till exempel en vas.

Torkark

Nästa steg är att välja två pappersark som skall suga upp fukten i blommorna. Ett tunt kinesiskt rispapper är stilfullt. Men det behöver inte vara så påkostat. Det går nämligen lika bra med läskpapper eller varför inte pressa blommor bakplåtspapper. Det viktiga är att pappret hjälper blomman att frigöra sig från sin fukt.

Bok

Välj en bok som du inte är alltför rädd om. När blommorna släpper sin fukt kan de nämligen missfärga sidorna. Det spelar dock ingen roll vad som står i boken.

Tillvägagångssätt

Placera det ena pappersarket på en uppslagen sida gärna i mitten av boken. Därefter placerar du ut blommorna som du vill pressa på pappersarket. Försök fördela dem så att de har lite mellanrum och inte ligger emot varandra. Om du har svårt att få plats kan du upprepa proceduren på en annan sida i boken med ytterligare pappersark.

När alla blommorna placerats ut lägger du det andra arket ovanpå och stänger boken eller öppnar en ny sida för att pressa fler blommor i samma bok. Oftast är det emellertid lättare att använda olika böcker till varje pressning. Därefter lägger du boken på ett plant underlag och ställ något som är tungt ovanpå boken. Det kan till exempel vara andra böcker. Anledningen är att du vill tynga ner boken så att fukten pressas ur blommorna.

Byt torkark

Efter ungefär en vecka är det dags att byta torkark. Blommorna är nu oerhört sköra så till följd av detta är det viktigt att du är delikat på handen för att inte skada dem. Följaktligen är det en fördel att placera det nya arket så nära blommorna som möjligt så att du med varsamma rörelser kan lyfta över dessa på det nya arket. När det är klart lägger du även ett nytt ark ovanpå och stänger boken. Därefter lägger du återigen något tungt ovanpå boken.

Klart – nu har du pressat blommor!

Efter ytterligare cirka två till fyra veckor är blommorna klara. Då kan du ta ut dem och använda dem som du har lust till. Antingen kan du skapa ditt eget herbarium eller sätta dina pressa blommor ram. Det gör du enkelt genom att klistra upp blommorna på ett styvt papper och sedan sätta en ram runt omkring. Du kan också låta dina torkade blommor bli fint material till pyssel. I sådan fall kan du skapa vackra bokmärken, lampskärmar, ljuslyktor, tavlor eller annat kreativt som du kommer på.

Tips

Skicka en bukett blommor via ett blommogram online till någon du tycker om. Skriv en kort instruktion på hälsningskortet om hur din vän kan pressa blommorna som hen just har mottagit. Det är ett sätt att förlänga din gåva och ger personen en trevlig sysselsättning.

FAQ

Vilka slags blommor kan jag pressa?

Blommor som har platta blad passar bäst att pressa. Bulliga och runda tar längre tid att torka.

Kan jag pressa fuktiga blommor?

Nej, blommorna bör vara så torra som möjligt för att inte mögla. Plocka därför inte daggvåta blommor.

Hur lång tid tar det innan blommorna är klara

Det tar tre till fem veckor för blommorna att torka i boken.

Kan jag pressa överblommade blommor?

Nej, blommor som börjat vissna blir inte bra i press.

Kan blommorna missfärga min bok?

Ja det kan hända så använd en bok som du inte är rädd om.